Hazafiság napja 2017.09.18.

Hazafiság napja 2017.09.18.
Hazafiság napja 2017.09.18.

 

A “Hazafiság Iskolája” elnevezésű pedagógiai program kihelyezett rendezvényére került sor az iskolánkban, szeptember 18-án. A szervezők – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely – 2011 óta rendezik meg a programjukat, s már közel 20.000 tanulónak biztosítottak hasznos és érdekes, hadtörténelmi és katonai ismereteket.
A pedagógiai program fejlesztésének egyik lehetősége, hogy azt nem csak a Katonai Emlékparkban rendezik meg, hanem elviszik olyan településekre is, ahonnan körülményes lenne a diákokat Pákozdra utaztatni. Így jutottak el hozzánk is. Az egész napos program keretében sok-sok hasznos és érdekes információt adtak át a diákoknak.

A programban forgószínpad-szerűen járták körbe az osztályok a helyszíneket:

  • Pákozd-sukorói csata digitális filmen
  • Alaki kiképzés az 1848-49 és napjaink szabályzata alapján
  • Huszárság története és felszerelésük bemutatása
  • Kézifegyverek fejlődéstörténete és bemutatása
  • A XX. század nagy háborúi és azok lövészárokharcai
  • Kézigránát bemutatása és dobási gyakorlata
  • Magyarok a béke-fenntartásban

A rendezvény záróelemeként az iskolánk diákjai 1848/49 időszakát idéző, egyenruhaszerű jelmezekbe öltöztek, s a korabeli szabályzatok alapján mutatták be a korszak gyalogos harcalaki mozzanatait, majd kiosztásra kerültek az emléklapok.

A délelőttön megjelent Dr. Simon László kormánymegbízott úr és a Fejér Megyei Védelmi Bizottság képviselete is, köszönthettük Dr. Karsai Béla urat is, aki a HTBK Székesfehérvári Szervezete elnökét ,valamint Várai Róbert polgármester úr, és Dr. Horváth Zsolt jegyző úr is megtiszteltek jelenlétükkel.

Összességében egy élménydús napot tudhatunk magunk mögött. Reméljük lesz folytatása ennek a programnak. Köszönet az Emlékpark dolgozóinak a civil szervezet önkénteseinek és a székesfehérvári katonáknak a  kitűnő szervezésért és lebonyolításért.

Médiamegjelenés

További képek